nieuws

05 jul 2000, 00:12

Gronings pi- gedicht voor Kroonprins Willem-Alexander

Tijdens een herdenking op 5 juli van een Nederlandse natuurkundige die als eerste het getal 'pi' op 35 cijfers nauwkeurig berekende, zal een Gronings gedicht worden voorgelezen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

5 juli 2000 is de Nationale Pi-dag. Kroonprins Willem-Alexander zal dan in de Pieterskerk te Leiden een gedenksteen onthullen met een reconstructie van de oorspronkelijke tekst van de grafsteen van de Nederlandse wiskundige Ludolph van Ceulen (1540-1610)
Hij berekende als eerste de waarde van het getal pi tot 35 cijfers achter de komma nauwkeurig. Hij publiceerde deze uitkomst op een unieke wijze, namelijk op zijn grafsteen in de Pieterskerk in Leiden. Ergens tussen 1780 en 1864 is deze grafsteen verdwenen. Internationaal wordt dit gezien als een blamage voor ons land.
In december 1995 echter publiceerde Liesbeth van Dalsum, bewoonster van het rustieke waddeneiland Epibreren, het gedicht 'Pi', in de Rottend Staal Nieuwsbrief #25. Speciaal voor de Nationale Pi-dag en voor het Wiskundig Genootschap dat de feestelijke onthulling van de nieuwe grafsteen organiseert volgt hier haar gedicht: Pi! Pi is geen weten Pi is het streven! (copyright Liesbeth van Dalsum, 1995), in de hoop dat Z.K.H. Prins Wilem-Alexander dit op 5 juli zachtkens prevelt ter relativering en bezinning. Pi in de Pieterskerk is een activiteit in het kader van het Wereld Wiskundig Jaar 2000, dat door de International Mathematical Union tijdens een bijeenkomst in 1992 in Rio de Janeiro werd uitgeroepen. De avond staat open voor iedereen met belangstelling voor wiskunde. Het Wiskundig Genootschap is de beroepsvereniging van Nederlandse wiskundigen. Het genootschap werd opgericht in 1778 en is het oudste nationale wiskundegenootschap ter wereld. Pythagoras, het bekende wiskundetijdschrift voor middelbare scholieren, verschijnt onder auspiciƫn van het genootschap.