nieuws

22 jun 2013, 11:11

Gronings Oorlogsmonument met grof geweld gestolen van sokkel

Gronings Oorlogsmonument met grof geweld gestolen van sokkel

In de nacht van 20 op 21 juni is het monument voor Oorlogs- en terreurslachtoffers in Wildervank in de gemeente Veendam met grof geweld van de sokkel gestolen. Het is een groot beeld van brons. Het meet 1,32 meter hoog, 1,22 meter diep en 2,46 meter lang. De gemeente heeft aangifte van diefstal gedaan en de politie heeft een onderzoek ingesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het beeld is op 13 april 1949 onthuld en opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van Oorlog- en Terreur in bezettingstijd. Vierenzestig jaar heeft het beeld op deze plek gestaan en het speelt ieder jaar een belangrijke rol in de Dodenherdenking op 4 mei.

“Het is echt verschrikkelijk wat hier gebeurd is, zegt wethouder Bert Wierenga. “Dit beeld herinnert aan een belangrijke periode in onze geschiedenis, een van onderdrukking en geweld. Er zijn slachtoffers gevallen die met dit monument een plek in de samenleving hebben gehouden, waarmee hun heldendaden en slachtofferschap blijvend worden herdacht. Dit betekent veel voor de inwoners van Wildervank.” 


De gemeente vraagt iedereen die informatie heeft over deze laffe daad contact op te nemen met de politie. De gemeente hoopt dat het beeld ongeschonden teruggevonden wordt.

Het monument is gemaakt door beeldhouwer Wladimir de Vries uit Groningen. Op de sokkel staat de tekst:
“een volk in zijn verzet tot eenheid saamgebonden heeft in de stille strijd zijn vrijheid weergevonden”.

De sokkel is niet ontvreemd.