nieuws

27 sep 2002, 00:12

Gronings onderzoek: snelle behandeling na beroerte verbetert herstelkansen

Een snelle behandeling na een beroerte is van groot belang. De kans op complicaties en daarmee op overlijden en invaliditeit wordt aanzienlijk verkleind wanneer patiënten in de eerste uren en dagen na de beroerte een adequate behandeling krijgen op een speciale afdeling. Dit blijkt uit onderzoek van neuroloog G. Sulter in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het AZG heeft een speciale afdeling voor mensen die een beroerte hebben gehad. De afdeling lijkt op een hartbewakingseenheid. In de praktijk zijn goede resultaten geboekt. ,,Door het intensief bewaken van het hartritme, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur, het zuurstofgehalte in het bloed en de suikerspiegel is de conditie van mensen goed bij te houden en kan op tijd met een bepaalde behandeling worden begonnen'', aldus Sulter.
Steeds vaker worden mensen op zogeheten stroke units opgenomen; een revolutionaire trendbreuk met een periode die slechts ongeveer tien jaar achter ons ligt. ,,Tot enkele jaren geleden werd gesteld dat beroerten niet goed te behandelen waren en dat opname dus doorgaans niet nodig was. Nu is gebleken dat juist in die eerste uren na een beroerte en de periode daarna grote winst te boeken is voor de patiënt. Het doorlopend monitoren blijkt te werken.'' Sulter promoveert 9 oktober op zijn proefschrift.