nieuws

06 jun 2002, 00:12

Gronings onderzoek schildwachtklier toont uitzaaiingen schaamlipkanker

Onderzoek van de schildwachtklier bij schaamlipkanker kan onnodige verwijdering van de lymfeklieren voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek waarop J. de Hullu 17 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Schaamlipkanker is een ziekte die jaarlijks bij 200, veelal oudere, vrouwen wordt geconstateerd. Vanwege de kans op uitzaaiing naar de lymfeklieren worden deze altijd preventief verwijderd, naar achteraf blijkt bij ruim zeventig procent onterecht. Omdat de verwijdering van de lymfeklieren vaak met vervelende complicaties gepaard gaat, onderzocht J. de Hullu een alternatieve behandeling, de zogeheten schildwachtkliermethode die nu al bij borstkankerpatiënten wordt gebruikt.
Het uitgangspunt van deze methode is dat alle lymfestromen eerst langs de schildwachtklier komen, dus ook de kankercellen. Als in deze klier geen kanker wordt geconstateerd, zullen de andere klieren ook kankervrij zijn en daarom niet verwijderd hoeven worden. ,,Deze theorie blijkt bij de vijftig onderzochte patiënten te kloppen. We onderzoeken momenteel nog of het echt volledig veilig is om bij een negatieve uitslag in de schildwacht klier de verwijdering van de lymfeklieren achterwege te laten.”, aldus de onderzoekster.