Nieuws

Gronings onderzoek: mensen die blozen worden aardiger gevonden

Waarom blozen mensen eigenlijk? Een Groningse onderzoeker heeft het antwoord op deze vraag een stuk dichterbij gebracht.


Leestijd: 1 minuut

Mensen die blozen worden in veel gevallen aardiger en betrouwbaarder gevonden dan mensen die niet rood worden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Corine Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen dat dinsdag naar buiten werd gebracht.

Volgens Dijk is het met name in het geval van sociale overtredingen juist gepast om te blozen. ‘Als je iets hebt gestolen en daarbij betrapt wordt, bijvoorbeeld. Of je laat een weinig subtiele scheet in een lift. Mensen die op zo’n moment blozen worden sympathieker gevonden dan mensen die dat niet doen. Door het blozen hebben mensen meer het idee dat je je schaamt.’

Daar komt bij dat blozen, in tegenstelling tot wegkijken of de ogen neerslaan, niet te veinzen is, zegt Dijk. ‘Daardoor is het een oprechter signaal dan andere uitdrukkingen van schaamte.’

Uit het onderzoek van Dijk kwam verder naar voren dat mensen die een kleur krijgen doorgaans meer vertrouwen wekken. Met behulp van een computerspel met een virtuele tegenstander onderzocht ze welke tegenspelers meer geld kregen toevertrouwd: zij die bloosden of zij die dat niet deden. Volgens de onderzoekster waren het de blozers die het meeste geld kregen en dus betrouwbaarder overkwamen.