nieuws

16 jun 2010, 14:02

Gronings onderzoek: liefde is in de buurt

Nederlanders zoeken hun partner in meerderheid dicht bij huis. Meer dan de helft vindt de ware op minder dan 6 kilometer van de eigen voordeur. Dat blijkt uit onderzoek waarop demografe Karen Haandrikman op 21 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vooral in de zogenoemde Bijbelgordel, in steden en in het noorden en oosten van het land, zoeken mensen hun partner dicht bij huis. Daaruit maakt Haandrikman op dat religie en cultuur, naast factoren als sociale klasse, leeftijd en opleidingsniveau, nog altijd een belangrijke rol spelen bij de partnerkeuze.

In gebieden met een groot aandeel hoger opgeleiden, vinden de inwoners hun partners aanzienlijk verder weg. Dat komt waarschijnlijk doordat zij minder lokaal georiënteerd zijn en over meer financiële middelen beschikken om te reizen. Ook bij jongeren zijn de afstanden tussen partners groter.

In grote steden, waar relatief veel jongeren en hoger opgeleiden wonen, blijkt dat evenwel niet op te gaan. Haandrikman vermoedt dat dit komt door de hoge bevolkingsdichtheid. ,,In de stad wonen zoveel mensen bij elkaar. Dan zijn de opties natuurlijk ook groter'', aldus de promovenda.

Haandrikman onderzocht van alle ruim 300.000 mensen die volgens het bevolkingsregister in 2004 gingen samenwonen, hoe ver zij eerst bij elkaar vandaan woonden. Dat deed zij samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook deed zij een meer gedetailleerde studie in het Overijsselse dorp Vriezenveen.