nieuws

30 jun 2002, 00:12 door Robert Jan Oosterhaven

Gronings onderzoek: jongeren kopen probleemloos alcohol

Jongeren trekken zich niks aan van de Drank- en Horecawet. De afgelopen twee jaar zijn 13- tot 17-jarigen weer meer gaan drinken. Barpersoneel geeft hen probleemloos de gewenste dranken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Groningse Intraval.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Keuringsdienst van Waren heeft het onderzoek in november 2001 laten uitvoeren. Minister Borst gaf de dienst toen de opdracht om het in de vergetelheid geraakte verbod op de verkoop van drank aan jongeren actief te gaan controleren. Aan jongeren onder de zestien mag helemaal geen alcohol worden verkocht en tot achttien jaar is alleen sterke drank taboe.
Dat is geen makkelijke klus, zo blijkt uit het onderzoek van bureau Intraval. In 1999 dronk nog 67 procent van de 14- en 15-jarigen alcohol tijdens het uitgaan. Dat was twee jaar later 74 procent. De jongeren zeggen zelden problemen te hebben met het verkrijgen van alcohol. Slechts in twee van de honderd gevallen weigert barpersoneel hen drank. Wel krijgen ze vaker een opmerking over hun leeftijd dan twee jaar geleden. Ook dertienjarigen zeggen te kunnen kopen wat ze willen, al durft slechts een derde van hen zelf naar de bar te stappen voor een drankje.
Volgens het ondervraagde barpersoneel is de situatie heel anders. Tweederde van hen zegt zich aan de regels te houden. Volgens Bert Hendriks van de Keuringsdienst van Waren betekent dit niet persé dat het horecapersoneel van kwade opzet is. “Men moet nog wennen aan de aangescherpte regelgeving en de strengere controles”, zegt Hendriks.
Sinds begin dit jaar struinen veertig controleurs van de Keuringsdienst stad en land af om toe te zien op de naleving van het alcoholverbod. Ze hebben sindsdien ruim honderd bekeuringen uitgedeeld, maar het is niet duidelijk of dit al effect heeft. Gezien de resultaten van dit onderzoek zal het nog wel een tijdje duren voordat jongeren echt creatief moeten worden om aan drank te komen.