Nieuws

Gronings kunstwerk in Folkingestraat verkozen tot sleutelwerk in Nederlandse kunstgeschiedenis

Een deur, gemetseld in de Folkingestraat die niet open, en niet dicht kan, en zonder deurklink. Dit kunstwerk, dat herinnert aan de moord op de Joodse bewoners van deze straat, is verkozen tot sleutelwerk in de Nederlandse kunstgeschiedenis. (Zie foto op GIC).>>


Leestijd: 1 minuut

Gronings kunstwerk in Folkingestraat verkozen tot sleutelwerk in Nederlandse kunstgeschiedenis
Gronings kunstwerk in Folkingestraat verkozen tot sleutelwerk in Nederlandse kunstgeschiedenis

Portaal van kunstenaar Gert Sennema is verkozen tot een van de meest invloedrijke kunstwerken in de openbare ruimte, dat maakte het tijdschrift BK-informatie bekend. Het blad brengt de Nederlandse geschiedenis van kunst in de openbare ruimte vanaf 1945 in kaart en wijst 100 kunstwerken aan die kunsthistorisch, maatschappelijk of ruimtelijk van groot belang zijn.

Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen heeft als beheerder en ontwikkelaar van kunst op straat in Groningen een deel van het erfgoed mogen voordragen en is trots dat het indrukwekkende beeld in de Folkingestraat is opgenomen in de lijst. Portaal ontvangt daarmee de erkenning die het verdient.

Op aangrijpende wijze herinnert Portaal aan de geschiedenis van de Folkingestraat, vroeger het centrum van de Joodse buurt in Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de meeste bewoners weggevoerd. Wie goed kijkt, ziet dat de bronzen deur met hardstenen opstapje een deurklink mist waarmee het benadrukt dat de inwoners de geschiedenis niet konden navertellen.

Beeldhouwer Gert Sennema (1962) werd geboren in Grijpskerk. Na een opleiding aan Academie Minerva realiseerde hij 1997 Portaal in het kader van het project Verbeeld Verleden. Kenmerkend voor het werk van Sennema is dat zijn objecten het alledaagse verbinden met een groter verhaal.

Portaal is een van de twaalf kunstwerken uit de lijst met 100 sleutelwerken die reeds zijn vrijgegeven. De volledige lijst wordt op vrijdag 13 maart 2020 via de website www.sleutelwerken.nl bekendgemaakt.

(Foto boven: Jenne Hoekstra).