nieuws

21 aug 2002, 00:12

Gronings initiatief voor burgerwacht 'gevaarlijk', zegt politie

Een Groninger is de overlast in het centrum zat en wil een soort burgerwacht beginnen om amokmakers in de peiling te houden. Professionele ordehandhavers zijn niet enthousiast en vinden het voornemen zelfs gevaarlijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie zit traditioneel niet te wachten op goedbedoelde plannen van zelfbenoemde wetshandhavers. Ook dit nieuwe voornemen wordt met zorg bekeken. Initiatiefnemer Gerard Kooistra wil tientallen mensen ‘met lef’ optrommelen om meer veiligheid te realiseren dan de politie in zijn ogen kan bereiken. Hij stelt dat hij geen knokploeg wil beginnen, maar zonodig problemen wil signaleren.
De landelijke politievakbond ANPV ziet er desondanks niets in en noemt de plannen ‘dom’. ‘’Het lijkt teveel op het tijdperk van de sheriffs met hun ‘posses’. Goedbedoeld of niet, dit soort initiatieven trekt doorgaans een bepaald slag mensen aan’’, vreest ANPV-voorzitter John van Noortwijk. ‘’We zitten niet te wachten op mensen die politieagentje willen spelen. Je brengt mensen in gevaar. Wanneer je ’s nachts surveilleert en je komt in de problemen, dan zijn deze mensen daar niet klaar voor. Politieagent zijn is een vak.’’ Zijn er successen geweest? ‘’Het is zo’n beetje overal geprobeerd. Maar je moet het niet willen’’.
Van Noortwijk twijfelt ook aan de organisatie. ‘’In de praktijk blijkt altijd dat dit niet lang wordt volgehouden. Om iedere nacht weer klaar te staan’’. Maar vele burgers ervaren een tekort aan toezicht en durven zelf niets te zeggen. Zij zijn voorstander van burgerwachten. ‘’Mocht dat in een bepaald gebied zo zijn, dan moeten er gewoon echte politieagenten bijkomen. Wanneer mensen bij de politie willen werken, moeten ze maar solliciteren.’’