nieuws

30 aug 2009, 18:06

Gronings gemeenteraadslid: ‘UMCG heeft geen moreel besef’

Het Groningse gemeenteraadslid Eelco Eikenaar vindt een plan van het UMCG om verpleegkundigen uit India over te laten komen om lastig te vervullen vacatures in Groningen in te vullen ‘absolute idioterie’. Hij schrijft dat in de website voor politieke weblogs in Groningen, de DSG. Volgens Eikenaar is er van moreel besef is bij het UMCG geen sprake. ‘Medisch personeel weghalen uit een land waar nou niet echt een overschot is aan medici kan echt niet. Dat heet Braindrain’’. Hij citeert eerst De Volkskrant en reageert vervolgens:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Minister Klink van Volksgezondheid heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen in een brief om opheldering gevraagd over het voornemen om operatiekamerassistenten uit India te rekruteren.
De wervingsactie is eerder deze maand aangekaart door de Stichting Wemos, die zich inzet voor gezondheidszorg in ontwikkelingslanden en door de SP.

Volgens Wemos en de SP staat deze praktijk haaks op internationale afspraken geen personeel te werven uit landen die zelf een tekort aan personeel hebben. Wemos pleit al langer voor een Europese gedragscode die een braindrain uit ontwikkelingslanden moet tegengaan.
Het UMCG zegt de verpleegkundigen nodig te hebben vanwege een structureel personeelstekort. In oktober beginnen de eerste acht Indiase verpleegkundigen, in januari volgen er nog zes’.

(volkskrant.nl)


Eikenaar:Van moreel besef is bij het UMCG geen sprake. Medisch personeel weghalen uit een land waar nou niet echt een overschot is aan medici kan echt niet. Dat heet Braindrain.
Als reden gaf het UMCG eerder aan dat Nederlanders die deze specialistische opleiding hebben genoten hun baan bij het ziekenhuis opzeggen om zich vervolgens via een uitzendbureau te laten inhuren. Dat is duurder omdat een uitzendbureau een provisie van tientallen procenten in rekening brengt.
Absolute idioterie. Het gevolg van de zogenaamde flexibilisering van de arbeidsmarkt, die volgens een aantal partijen het heil zou brengen. Laat het UMCG daar nou eens krachtig tegen protesteren in plaats van mee te gaan in de mallemolen. Dan werk je tenminste aan een structurele oplossing.‘

Bron:  www.dsg.nl