nieuws

18 apr 2002, 00:12 door Sanne ten Hoove

Gronings gemeentebestuur wil nieuw cultuurcentrum in stadshart

Het gemeentebestuur van Groningen wil aan de Grote Markt een cultuurcentrum bouwen. Het huidige cultureel centrum ‘De Oosterpoort’ moet wijken voor woningbouw. Dit blijkt uit het collegeprogramma dat woensdagochtend door het nieuwe gemeentebestuur werd gepresenteerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het nieuwe cultuurcentrum zal in de eerste plaats een poppodium zijn en bestaan uit een grote zaal met achthonderd tot duizend plaatsen, een kleine zaal en een zogenoemde ‘vlakke vloervoorziening’. Daarnaast wil het college het centrum benutten voor debatten, exposities en sociale activiteiten.
Onder het nieuwe cultuurcentrum wil het college een ondergrondse parkeergarage bouwen voor 230 auto’s. De huidige garage – vlak achter de Grote Markt - gaat tegen de vlakte. De collegepartijen hopen dat een nieuwe garage investeerders over de streep trekt om geld te steken in de vernieuwing van de noordkant van de markt, volgens velen een onooglijk allegaartje uit de tijd van de wederopbouw.
Vorig jaar werden ambitieuze plannen voor een vernieuwing van de Grote Markt nog teruggefloten in een referendum. De Groningers keerden zich massaal tegen de bouw van een parkeergarage onder de Grote Markt. Eén van de grootste tegenstanders was destijds GroenLinks, de partij die nu in de persoon van Karin Dekker de wethouder Cultuur levert.
Het nieuwe college bestaat verder uit burgemeester J. Wallage en de wethouders Willem Smink (PvdA), Wicher Pattje (PvdA) René Paas (CDA) en Koen Schuiling (VVD). De toetreding van GroenLinks betekent een verschuiving naar links. Vorige collegepartij D66 is na een fors verlies naar de oppositie verbannen.
De onderhandelingen verliepen dankzij de plannen voor de Grote Markt zeer moeizaam. GroenLinks bleef zich lange tijd verzetten tegen de bouw van een parkeergarage, maar ging uiteindelijk akkoord omdat het totaal aantal parkeerplaatsen in de Groninger binnenstad daalt.