nieuws

07 sep 2010, 10:10

Gronings ‘filmwalhalla’ Images verhuisd van Poelestraat naar Hereplein

Voor filmliefhebbers is er sinds gisteravond veel veranderd in Groningen. Het Filmhuis in de Poelestraat, waar tientallen jaren meerdere generaties liefhebbers genoten van de ‘betere’ film, is verhuisd naar het Hereplein. Dat heeft te maken met de komst van het Groninger Forum, want het gebouw van Images wordt ten behoeve van het Forum gesloopt. Images keert over vijf jaar terug in het nieuwe Groninger Forum. Tot zo lang kan men terecht in de vroegere bioscoop aan het Hereplein.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na 112 jaar filmvertoning in de Poelestraat breekt nu een nieuwe fase aan waarbij wellicht ook de programmering in een nieuw jasje wordt gestoken.

ForumImages

Tot aan de opening van de nieuwbouw van het Groninger Forum achter de Grote Markt in 2016 is ForumImages, de oude Camerabioscoop aan het Hereplein, de vaste plek voor de programmering van filmtheater Images en het Groninger Forum.

ForumImages is een proeftuin waar vooral op het gebied van film, beeldcultuur en (nieuwe) media programma’s en activiteiten worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. Met de aanwezigheid van de arthouse-filmprogrammering van filmtheater Images verwijst ForumImages naar het plein ‘Beeld’ in het toekomstige Forumgebouw achter de Grote Markt.

In ForumImages, met drie filmzalen, een spectaculaire multimediazaal en het nieuwe medialab, wordt de bestaande programmering van filmtheater Images en Groninger Forum uitgebreid en vernieuwd.


Het is de plek voor een nóg uitgebreider aanbod arthouse films, voor ‘de betere kinderfilm’, natuurlijk voor IFFRiG en Ciné Premières, maar ook andere, voor Groningen nieuwe, filmfestivals.
Wekelijks staan er (Dwarsdiep)debatten op het programma (naar aanleiding van films, documentaires, boeken, actualiteiten), maar ook kan men er terecht voor Cineacvoorstellingen met oud archiefmateriaal, presentaties van (aankomende) mediakunstenaars en vj’s, cursussen en lezingen over bijvoorbeeld filmgeschiedenis of beeldcultuur van de Forumuniversiteit, documentaireprogramma’s met inleidingen, mediaclubavonden of zelfs voor een Cinema Diner.

Affiches Grafisch Museum

In het verband met de verhuizing heeft het Grafisch Museum in de Rabenhauptstraat een bijzondere tentoonstelling ingericht van affiches van het filmhuis,

Het Grafisch Museum wil op geheel eigen wijze een bijdrage leveren aan het afscheid en de nieuwe start door een kleine selectie filmposters uit het omvangrijke archief van Images te laten zien. De posters, die behoren tot de collectie van Liga '68, zijn ondergebracht in de Groninger Archieven. Gezien de enorme omvang ervan, is hoofdzakelijk gekozen voor affiches van filmfestivals - lokaal, nationaal en internationaal. Van Groninger festivals en het Filmfestival van Rotterdam tot de festivals van Cannes, Venetië en Berlijn. De posters geven niet alleen een prachtig beeld van de ontwikkeling van de filmcultuur, maar ook van de prachtige grafische vormgeving die daarmee gepaard gaat.

De expositie is te zien van 11 september t/m 31 oktober in het Grafisch Museum. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum bevindt zich aan de Rabenhauptstraat
65 in Groningen (aan de achterzijde van het Centraal Station, te bereiken via het perron). Voor meer informatie kunt u bellen:
050-5256497 of kijken op de website: www.grafischmuseum.nl