nieuws

02 nov 2007, 10:10

Gronings dorpje Klein Wetsinge weer bij de tijd

Bewoners van Klein Wetsinge kunnen binnenkort weer op de torenklok van de kerk zien hoe laat het is. Ook zal de luidklok bij huwelijken en begrafenissen weer klinken. Op zaterdag 10 november wordt het uurwerk samen met de luidklok van de kerk officieel in gebruik genomen door Klaas Jan Bijsterveld, de voormalige klokkenluider van het dorp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het 300 jaar oude uurwerk is gerestaureerd en voorzien van automatische opwindapparatuur. Om te zorgen dat de klok op tijd loopt, wordt deze twee keer per dag gelijkgezet. Van de drie oorspronkelijke wijzerplaten was er nog een aanwezig, maar deze was niet meer bruikbaar. Naar voorbeeld van het oude exemplaar zijn nu drie nieuwe wijzerplaten gemaakt. De bijbehorende wijzers zijn opnieuw vervaardigd. Ook de bijna 400 jaar oude luidklok is gerestaureerd. Sinds vorig jaar bleef de klok stil, omdat het te gevaarlijk was om hem te luiden.

De luidklok kreeg een nieuwe luidas met nieuw ijzerwerk en nieuwe stroppen. Tot vorig jaar werd deze nog met de hand bediend, maar doordat er een elektrische luidmotor is aangebracht is dat nu niet meer nodig. Met de restauratie van klok en uurwerk van Klein Wetsinge was een bedrag van € 20.000,- gemoeid.

Daarvan is de helft bekostigd door de Stichting Oude Groninger Kerken en de andere helft door de plaatselijke commissie van de kerk.