nieuws

17 apr 2002, 00:12

Gronings cultduo Arling & Cameron stoppen optredens

Het duo Arling & Cameron stopt met optreden en zal voorlopig geen studio-cd’s uitbrengen. De musici zullen zich voorlopig bezighouden met het maken van filmmuziek en andere studioprojecten, aldus A&C-manager W. Reijen van MBC-Networks. Een geplande tournee is geschrapt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast het gebrek aan enthousiasme een ‘toerende band’ te zijn, worden problemen met de platenmaatschappij en de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk vorig jaar in Spanje genoemd als argumenten voor de pauze. Bandlid Richard Cameron brak bij dit ongeluk een rugwervel en moest langdurig revalideren.
Arling & Cameron verwierven met hun muziek een fanatieke fanschare in verschillende landen. Naast Nederland waren ze in onder meer Japan, de VS en Canada populair. Ze maakten acht albums. De bekendste werden ‘Music for imaginary films’ en ‘We are A&C’. Ze waren ook de trendsetters van de easy tune-rage.
Het is nooit hun voornemen geweest veel op te treden. ,,Het gaat ons om de muziek’’, zei Gerry Arling ter gelegenheid van het winnen van de Popprijs 2000. Dat hoefde juist niet door grootschalige tournees. Hij had daarbij acts als het Duitse Kraftwerk in gedachten, die slechts sporadisch optreden, en dan nog liefst met stilistische robots als hoofdfiguren. Het idee om ook A&C te vervangen door digitale artiesten werd wegens hoge kosten voorlopig in de ijskast gezet. Het duo werkt verder samen aan vele andere projecten. Zo staan er soundtracks op stapel, waaronder de film ‘De oesters van Nam Kee’, die in september uitkomt.