nieuws

16 jan 2002, 00:12

Gronings bureau wil carpoolers op de busbaan

Overheden moeten carpoolers voortaan toelaten op busbanen. Dat vindt het adviesbureau VCC Noord-Nederland, dat onder meer onderzoek verricht voor de provincie en de gemeente Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Als je carpoolen echt wilt stimuleren, werken financiële prikkels of een beloning in de vorm van een privilege het beste”, aldus directeur G. Fidom van VCC. De Groningse organisatie initieerde vorige jaar de carpooldatabank (www.carpooldate.nl), waarop tot nu toe niet meer dan vijfhonderd aanmeldingen staan.
,,In Amerika is het een bekend verschijnsel”, stelt Fidom. ,,Daar kent bijna elke highway een strook die alleen bereden mag worden als er meerdere personen in de auto zitten. Zeker sinds het débacle van de carpoolstrook langs de A1 heeft Nederland nergens meer vrij liggende infrastructuur. De speciale busbanen in de grote steden en op de snelwegen liggen er 95 procent van de tijd ongebruikt bij.”
Eerdere studies geven aan dat het potentieel aan carpoolers in alleen al de drie noordelijke provincies meer dan vijftigduizend forenzen bedraagt. Rijkswaterstaat rapporteert verder dat van alle carpoolers slechts circa drie procent gebruik maakt van een carpoolplein als ontmoetingsplaats. De voertuigbezitting in de spits ligt al jaren op 1,2 personen per auto.