nieuws

06 apr 2010, 09:09

Gronings bedrijf veilt eerste Nederlandse iPad

De iPad, het allernieuwste snufje van computerfabrikant Apple, was al voor zijn verschijning de meest gewilde gadget wereldwijd. De Nederlandse markt moet nog even wachten op de introductie van de tablet-pc, maar één gelukkige kon gisteren al zijn eigen iPad ophalen bij het Groningse bedrijf N8w8. De computer werd via het internet geveild voor een bedrag van 2.130 euro, maar liefst zeven maal de winkelprijs. Eigenaar en oprichter van N8w8 Rafaël Redczus stelt het volledige bedrag ter beschikking aan de Stichting Lezen en Schrijven die laaggeletterdheid en analfabetisme in Nederland wil tegengaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Ik wil met deze eerste iPad van Europa een maatschappelijke bijdrage leveren’, zegt Redczus, ‘daarom wil ik het eerste exemplaar verkopen ten bate van analfabeten. Dat is een doel waar ik me zeer bij betrokken voel aangezien ik me juist wil inzetten om informatie te ontsluiten’. Redczus raakte onlangs betrokken bij de Stichting Lezen en Schrijven omdat hij deel uitmaakte van het ontvangstcomité voor prinses Laurentien, die namens de stichting de stad Groningen aandeed: ‘Dat één op de tien Nederlanders vrijwel niets heeft aan zo’n mooi technisch hulpmiddel, dat vind ik heel erg. Daarom wil ik haar werk volop ondersteunen.’

Een iPad kost in New York 500 dollar. Dat in Nederland maar liefst 7x de winkelprijs is betaald is mede het gevolg doordat de veiling grootschalig is opgepakt door weblogs, Twitter, Nu.nl en Radio 538. Uiteindelijk zijn maar liefst 61 biedingen gedaan op dit gewilde exemplaar. De hoogste bieder is Michiel Slegt, eigenaar van de bekende populaire Smulweb. Hij ziet in de iPad het ideale receptenboek voor in de keuken. Aangezien hij het goede doel wilde steunen was hij bereidt extra in de buidel te tasten voor dit bijzondere exemplaar.