nieuws

11 sep 2002, 00:12

Gronings bedrijf presenteert vandaag, 11/9, nieuw medicijn tegen miltvuur

Het Groningse bedrijf IQ Corporation heeft een geneesmiddel ontwikkeld tegen de gevreesde bacterie miltvuur. Dit is een doorbraak in de behandeling tegen de gevreesde bacterie die vorig jaar nog enkele Amerikanen het leven kostte. Het bedrijf hoopt het medicijn over tweeënhalf jaar op de markt te kunnen brengen. Dat het nieuws vandaag, 11 september, gepresenteerd wordt op een congres is toeval.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Miltvuur is een voor mensen zeldzame aandoening, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Die komt in de natuur voor, maar kan ook moedwillig worden verspreid. Verleden najaar overleden in de Verenigde Staten vijf mensen nadat zij brieven met besmet poeder hadden ontvangen.
Het nieuwe medicijn wordt gemaakt op basis van menselijke antistoffen. De werkzaamheid ervan is aangetoond in laboratoriumproeven, aldus R. Lageveen, algemeen directeur van het bedrijf. IQ Corporation spreekt van een doorbraak in het onderzoek naar een nieuw geneesmiddel, waarmee het bedrijf drie jaar geleden is begonnen. Er volgen nog testen met proefdieren, maar het is volgens Lageveen ,,een redelijke schatting'' dat het middel begin 2005 op de markt kan worden gebracht.
IQ Corporation heeft bij de ontwikkeling samengewerkt met defensiekringen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De resultaten van het onderzoek worden woensdag in Groot-Brittannië gepresenteerd.
Miltvuur kan al worden behandeld met antibiotica. Die bestrijden wel de bacteriële infectie, maar neutraliseren niet de giftige stoffen die erdoor worden geproduceerd. Het nieuwe mdidel doet dat wel.