nieuws

12 jan 2003, 00:12

Gronings bedrijf ontwikkelt inburgeringcursus voor aliens

Het Groningse productiebedrijf Pavlov heeft een inburgeringcursus ontwikkeld voor aliens, zo heeft het bedrijf donderdag bekend gemaakt. De cursus bestaat uit een acht minuten durende film die aan buitenaardse wezens uitlegt wat mensen zijn en hoe ze denken en voelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel Pavlov de kans op een invasie van aliens klein acht, wilde het bedrijf toch het zekere voor het onzekere nemen. Het idee voor de film is afkomstig van regisseur T. Caris die zich realiseerde dat het zelfs voor de mens soms moeilijk is uit te leggen wat iemand voelt of denkt. “Omdat het helemaal moeilijk zou zijn om aan een alien uit te leggen wat menselijke eigenschappen zijn, kwamen we op het idee van de film,” legt C. Wolbers van Pavlov uit.
De film is alleen te bekijken door op een speciale bank te gaan liggen, waarbij het hoofd wordt bedekt door een halfronde capsule. Een voice-over illustreert aan de hand van animaties dat er op aarde bijvoorbeeld tafels bestaan, omdat er ook ‘on-tafels’ bestaan zoals stoelen.
De film is op dit moment te zien in de openbare bibliotheek in het centrum van Groningen. Zolang er nog geen buitenaardse wezens op aarde landen, kunnen geïnteresseerden de film daarna nog bekijken in onder meer de Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Uiteindelijk is het de bedoeling dat de film op cd-rom de ruimte in wordt geschoten. De onderhandelingen daarover met het Herschel Space Observatory, een ruimtetelescoop die in 2007 gelanceerd wordt, zijn nog in volle gang.