nieuws

01 dec 2002, 00:12

Gronings bedrijf gaat meer hennep verwerken

Bij de firma Hempflax in het Groningse Oude Pekela is donderdag een nieuwe scheidingsinstallatie voor hennep in gebruik genomen, waardoor het bedrijf vijfduizend hectare hennep per jaar kan verwerken.Het bedrijf springt hiermee in op de beoogde groei van hennepteelt in Nederland. Met de nieuwe installatie, die volcontinu in bedrijf is, ontstaat een van de grootste productielijnen voor vezelhennep in Europa. Dat heeft een woordvoerder donderdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De hennepteelt in Nederland is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het areaal groeide van een kleine 140 hectare in 1994 tot 2.700 hectare dit jaar, aldus een woordvoerder. ,,Steeds meer industriële ondernemingen ontdekken hennepvezel als alternatief voor kunststof en andere milieubelastende materialen,” zegt hij. Bovendien ontvangen akkerbouwers steun van de Europese Unie als zij hennep telen.
Om meer Noord-Nederlandse boeren te interesseren voor de hennepteelt, heeft Hempflax een nieuw betalingssysteem voor hennepteelt opgezet. Met ingang van komend seizoen wordt de regio rondom Oude Pekela ingedeeld in zones. Hoe dichter de boeren bij Oude Pekela wonen, hoe hoger de prijs is die zij per ton hennep krijgen.