nieuws

24 apr 2008, 16:04

Gronings architectuurproject haalt toonaangevend Jaarboek

Groningen blijkt de traditie van spraakmakende architectuur voort te kunnen zetten. Een opmerkelijk gebouw van het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond is opgenomen in het toonaangevende Jaarboek Architectuur in Nederland 2007 – 2008. Er gaan soms jaren voorbij voor er weer een project van Groningse architecten in wordt opgenomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Amsterdam is het nieuwe Jaarboek Architectuur in Nederland 2007-2008 gepresenteerd. Hierin is het project Bernoulliborg van De Zwarte Hond opgenomen. De hemelsblauwe Faculteit voor Wiskunde en Natuurwetenschappen staat op de nieuwe campus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Naast kantoren voor het faculteitsbestuur en werk- en onderwijsruimtes bevat het gebouw onder andere een restaurant, een facultaire bibliotheek, collegezalen, een tentoonstellingsruimte en twee winkels. Dit algemene programma is aan de buitenkant zichtbaar achter de volledig transparante plint over twee lagen. Daarboven zweeft een groot volume, bekleed met blauw gezeefdrukte glazen panelen, waarin de werk- en onderwijsruimtes van de faculteit gehuisvest zijn. De gevel van gekleurde glazen panelen krijgt diepte door het zicht op de daarachter gelegen constructies en weerspiegelt tegelijkertijd de parkachtige omgeving.


De Bernoulliborg is samen met dertig andere projecten verkozen uit ruim duizend inzendingen. De dertig projecten geven een goed en breed overzicht van verschillende stromingen, ontwerphoudingen, bouwtype en actuele thema’s op het gebied van architectuur in 2007. Het Jaarboek kijkt niet alleen terug, maar ook vooruit. Daarnaast bevat het jaarboek tevens een overzicht van de belangrijkste prijzen, prijsvragen, tentoonstellingen en publicaties van het afgelopen jaar.