nieuws

23 jan 2014, 11:11

Groningers zwaar teleurgesteld over besluit minister Kamp; meer banen Chemiepark lopen nu gevaar

Veel inwoners zijn vanmorgen met een katerig gevoel, en vooral een gevoel van zware teleurstelling wakker geworden. Dit als gevolg van het besluit van minister Kamp om niet mee te werken aan de redding van Aldel. Verontrustend is dat nu nog meer banen op Chemiepark Delfzijl onder druk komen te staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningers zijn teleurgesteld en boos over het gebrek aan medewerking van minister Kamp wat betreft de redding van Aldel. De minister zei in het Tweede Kamerdebat van gistermiddag dat hij Aldel niet kon steunen en ook weinig zag in een breder werkgelegenheidsplan voor het Noorden.

 

Voorafgaand boden zo’n 200 Groningers en FNV Bondgenoten voorzitter Ellen Dekkers een petitie aan minister Kamp aan waarin zij pleiten voor Aldel en breder voor een werkgelegenheidsplan voor het Noorden. De petitie, die vanaf afgelopen maandag loopt, is nu al door ruim 11.000 mensen getekend.

 

FNV Noord bestuurder Albert Kuiper: “De minister heeft een kans op meer werkgelegenheid in het Noorden laten lopen. Het Noorden is eerst hun gas, toen hun huis en nu ook nog hun werk ontnomen. We hebben duidelijk gesteld dat banenverlies, niet alleen bij Aldel maar ook bij andere bedrijven ervoor zorgt, dat de leefbaarheid nog verder onder druk staat. Wij willen een werkgelegenheidsplan met echte banen, waarbij wij als bond zijn betrokken. ‘

 

‘’Die 3000 tijdelijke krachten voor herstel van de huizen moeten echte banen opleveren voor de Groningers, en niet zoals in de Eemshaven door een carrousel van mensen uit EU landen worden vervuld. Gelijk loon voor gelijk werk is belangrijk. Dat geldt ook voor de plannen voor het Chemiepark van de provincie, waar wij enthousiast over zijn. Daar staan nu ook 1500 banen onder druk. Als deze initiatieven echt werk opleveren, het vestigingsklimaat wordt verbeterd en meer gasgeld naar Groningen gaat, zou het vertrouwen hier langzaam terugkomen. Daar heeft de minister een streep door gehaald met zijn reactie.”

 

In Noord Nederland zijn relatief veel werkzoekenden. Een deel van de werkgelegenheid staat nu verder onder druk omdat de energieprijzen zo hoog zijn. Naast werknemers van Aldel waren vandaag daarom ook mensen die werken bij chemiepark Bio MCN, AKZO Nobel, SGS, Lubrizol, Delesto, Teijin, Stork, JPB, en ESD-SiC aanwezig bij de overhandiging en het Tweede Kamer debat.

 

Koopkracht en echte banen

 

De FNV vindt dat kabinet en werkgevers moeten investeren in mensen en economie. Zo krijgen mensen weer vertrouwen. Miljardenbezuinigingen staan daar haaks op. Ook hebben mensen echte banen nodig: met genoeg zekerheid, waardering en stabiel inkomen. De FNV maakt zich hard voor koopkracht en echte banen. Meer informatie op www.koopkrachtenechtebanen.nl