nieuws

12 sep 2002, 00:12

Groningers zaterdag welkom in high-tech IT-borg

Zelf altijd al eens in een virtuele ruimte rond willen lopen? Zaterdag kan het, wanneer het nieuwe digitale studiecentrum de Zernikeborg tussen 11.00 en 15.00 uur open huis houdt. Geïnteresseerden kunnen dan het gebouw bekijken en virtual reality-demonstraties in de Reality Cube en het Virtual Reality Theatre bekijken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Zernikeborg is een verzamelplaats voor allerhande noordelijke onderzoekscentra op het gebied van informatietechnologie en virtueel onderwijs. Het gebouw en alle nieuwe systemen kosten in totaal zo’n vijftien miljoen euro.
Het gebouw herbergt enkele duizenden werkplaatsen voor studenten en een geavanceerd internetkenniscentrum. Ook bevindt zich in het pand een Reality Cube, een kamer waar in een virtuele ruimte kan worden rondgewandeld. De illusie kan worden gewekt dat studenten zich in een skelet, een orgaan of een molecuul bevinden. Ook kan er virtueel worden geëxperimenteerd in de kamer. Groningen is de enige universiteit met deze geavanceerde techniek. De Universiteit van Amsterdam heeft wel een virtuele kamer, maar die is inmiddels al vier jaar oud.