Nieuws

Groningers steeds minder trouwlustig, mogelijk door economische crisis

Het aantal huwelijken in de gemeente Groningen is het afgelopen jaar gedaald in vergelijking met 2008. Vorig jaar traden 546 stellen in het huwelijk in de stad. In 2008 bedroeg dit aantal nog 604. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Informatie en Administratie (DIA). Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder al dat ook landelijk gezien het aantal huwelijken daalt: van 75.500 in 2008 naar ongeveer 72.000 in 2009. Cijfers van de afgelopen decennia wijzen uit dat mensen minder snel gaan trouwen in tijden van economische crisis.


Leestijd: 1 minuut

Het Stadhuis op de Grote Markt blijft in Groningen verreweg de populairste locatie om elkaar het jawoord te geven. Dat gebeurde vorig jaar 433 keer. In 2008 kwam dit op deze plek 475 maal voor. De Stefanuskerk in Noorddijk is de tweede trouwlocatie van de stad met 43 huwelijken in 2009. Een jaar eerder werden nog 53 paren in de echt verbonden in Noorddijk.

De Martinikerk telde vorig jaar 29 huwelijken. In de Coendersborg beloofden in 2009 13 stellen elkaar eeuwige trouw. Negen bruidsparen stonden in de spotlights van de Stadsschouwburg. Vijf koppels wisselden ringen uit in het Groninger Museum. Vier stellen stapten in het huwelijksbootje bij het Groninger Museum. Twee huwelijken vonden plaats in de Euroborg. Een stel koos het ruime sop op de koftjalk Voorwaarts Voorwaarts. Tot slot was er één keer werk aan de winkel voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. In de overige gevallen werd het huwelijk op een andere plaats voltrokken door bijvoorbeeld ziekte of gevangenschap.

De belangstelling voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap neemt verder af. In 2009 kozen in totaal 69 koppels voor deze mogelijkheid. In 2008 gaven nog 76 stellen de voorkeur aan het geregistreerd partnerschap.