nieuws

05 nov 2001, 00:12

Groningers protesteren tegen Duitse windmolens

Inwoners van Groningse grensdorpen zijn in verzet gekomen tegen de bouw van grote windturbines vlak over de grens met Duitsland. De bouw van zestien windturbines bij het Duitse Neudersum is inmiddels stopgezet na bezwaarschriften van bewoners van het historische vestingdorp Bourtange en omgeving.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de bewoners maken de turbines een enorm lawaai en bederven ze het uitzicht. ,,De Duitsers houden absoluut geen rekening met bezwaren van de andere kant van de grens”, zegt W. Flight namens een aantal bewoners van Bourtange. ,,Ze bouwen de turbines 380 meter van de grens en zeggen dat dit volgens een traktaat uit 1825 is toegestaan. Nu zitten wij met het lawaai.”
Er is al langer onenigheid over de bouw van windturbines vlak langs de grens. De Duitse landkreis Emsland bouwt namelijk op meerdere plekken langs de grens windparken. Bewoners van het Groningse dorp Bellingwedde probeerden eerder dit jaar tevergeefs de bouw van zeventien turbines naast hun woningen te voorkomen. Zij bereiden nu schadeclaims voor en zijn evenals de bewoners van Bourtange een bodemprocedure begonnen, die in uiterste instantie tot het Europees Hof moet leiden. ,,Er spelen aan de Duitse kant zoveel belangen mee, dat ze anders niet naar ons willen luisteren”, zegt G. Kaatman uit Bellingwolde.
De provincie Groningen heeft in een grensoverschrijdend overlegorgaan met haar bezwaren duidelijk gemaakt aan de Duitse collega’s. ,,Onze specialisten zeggen dat we hier juridisch niks tegen kunnen beginnen. Dus kunnen wij verder niks doen. Particulieren kunnen wel bezwaarschriften indienen’’, zegt provinciewoordvoerder M. Entsing.