nieuws

17 jun 2011, 09:09

Groningers maken ‘account-killer’: vernietig je sporen op internet

Twee Groningse internetspecialisten, die eerder al een Stemwijzer ontwikkelden, hebben nu een site bedacht om je on-line sporen van internet te verwijderen. De website trekt vanuit de hele wereld belangstelling: 40.000 bezoekers per dag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger internetsociologen Bruinlier & Vaantjes, onder andere bekend van de snelste stemwijzer ter wereld, de Koppensneller, hebben namelijk met hun nieuwe project, de zgn. AccountKiller, een nieuwe mediahype in handen.

Op  www.accountkiller.com verzamelen zij geen instructies om online accounts aan te maken, maar juist om ze te verwijderen.

Bovendien waarschuwen ze door middel van een zwarte lijst voor websites zoals Skype waar je je gegevens nooit meer kunt verwijderen, en voor sites zoals Hyves waar het je knap lastig wordt gemaakt om weer van je account af te komen. Voor een kleine 200 websites staan er al verwijderhandleidingen op de website, en gebruikers kunnen zelf hun aanvullingen insturen.

De site is opgemerkt door een aantal grote blogs en trekt nu dagelijks meer dan 40.000 unieke bezoekers van over de hele wereld, die zich zorgen maken over wat er met het "online spoor" dat ze achterlaten gebeurt. In Nederland staat het besef van het belang van online privacy echter nog in de kinderschoenen en heeft slechts een enkele bescheiden blogger de internationale berichtgeving opgepikt en over de AccountKiller geschreven.

Referenties:

 http://twitter.com/#!/search/realtime/accountkiller
 

http://lifehacker.com/5810754/accountkiller-tells-you-how-to-delete-your-accounts-from-nearly-any-web-site (Amerikaans)
 

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2386458,00.asp?ipmat=265760&ipmtype=5 (Amerikaans)
 

http://gizmodo.pl/gadgets/23988/poznaj_liste_portali_z_ktorych_nie_wypiszesz_sie_tak_latwo.html (Pools)
 

http://lifehacker.ru/2011/06/16/accountkiller/ (Russisch)
 

http://www.baquia.com/posts/2011-06-13-como-darse-de-baja-en-los-mas-populares-servicios-web (Spaans)

--
 http://www.klikthet.nl