nieuws

04 feb 2014, 16:04

Groningers : goedkoop geld lenen voor zonnecollectoren of andere duurzame investeringen

De provincie Groningen komt met een aantrekkelijke lening voor mensen die willen investeren in zonnecollectoren of andere vormen van duurzame energie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een comfortabele en energiezuinige woning ligt binnen handbereik van woningeigenaren in Groningen, Fryslan en Drenthe. Wie niet direct beschikt over geld om te investeren in energiebesparende maatregelen, kan dit toch doen door een duurzaamheidslening met een zeer lage rente af te sluiten. De rente van de lening is maximaal 2,4 %, en dat is veel lager dan het rentetarief van banken. Door een energiecoach en een subsidie voor het maatwerkadvies beschikbaar te stellen, verwachten de provincies dat de duurzaamheidslening nog aantrekkelijker wordt.

 

Comfortabeler wonen en energie besparen is op veel verschillende manieren mogelijk. Zoals door het isoleren van daken en vloeren, vervangen van de verwarmingsketel of plaatsen van zonnepanelen en/of zonneboilers. Om te bepalen welke maatregelen het meeste voordeel opleveren moet voor het aanvragen van de duurzaamheidslening een zogeheten maatwerkadvies worden uitgevoerd. Om dit extra aantrekkelijk te maken subsidiëren de provincies het advies tot maximaal € 250 en kan vanaf maart gebruik gemaakt worden van een energiecoach die het traject van aanvraag tot uitvoering begeleidt.

 

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe stellen samen bijna € 2.000.000 beschikbaar. Huiseigenaren kunnen een bedrag lenen tussen € 2.500 en € 15.000. De lening kan tot 1 september 2014 worden aangevraagd bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

(Foto: Essent.nl)