nieuws

19 jan 2014, 09:09

Groningers eisen redding van Aldel

Minister Kamp moet een toezegging doen om Aldel, en daarmee honderden banen, te redden. Dat was de eis tijdens een grote protestactie van de FNV. Daarbij reden zaterdagmiddag Groningers met tegen de duizend auto’s in een kilometerslange file, ‘Gas terug’ langs de Groningse gasvelden naar Zuidbroek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zij protesteerden voor werk en leefbaarheid onder het motto ’Eerst ons gas, toen ons huis en nu ons werk’. Na een ludieke actie hebben bijna vierduizend Groningers mee gedaan aan een Volksdebat georganiseerd door FNV Noord.

 

Zij hebben een aantal eisen samengevat voor versterking van de werkgelegenheid en de leefbaarheid in het Noorden. FNV-voorzitter Ton Heerts en FNV Bondgenoten voorzitter Ellen Dekkers gaan aanstaande woensdag naar het spoeddebat over Aldel in Den Haag om ze te overhandigen aan minister Kamp. Zij willen dan meteen een eerste toezegging van de minister om Aldel met honderden banen te redden.

 

Van de aardgasbaten is nog geen 1 % geïnvesteerd in het Noorden. Het plan van Kamp is maar een begin voor verbetering.

 

De eisen

Het Volksdebat leverde een aantal eisen op voor Den Haag: Het behouden verduurzamen van werkgelegenheid bij Aldel en andere bedrijven, bijvoorbeeld het chemiepark en geen koude sanering van bijvoorbeeld sociale werkplaatsen. Het creëren en aantrekken van duurzame nieuwe industrie. Door het opvangen van de nadelen bij het vestigen in een bevingsgebied, door dit financieel en met Know How te compenseren. En te zorgen dat er bijvoorbeeld aardbevingsbestendige bedrijven gebouwd kunnen worden. Het opknappen van de woningen moet gebeuren door werknemers uit het Noorden.

 

De FNV maakt zich hard voor koopkracht en échte banen. Meer informatie op :  www.koopkrachtenechtebanen.nl

 

aldel

Afkomstig van Twitter