nieuws

11 aug 2009, 08:08

‘Groningers bang om naar Meldpunt Overlast te gaan’, zegt PvdA raadslid

Het lijkt zo handig: wanneer er problemen zijn in een wijk of straat, kan men dat melden aan een ’Meldpunt Overlast’. De gemeente kan dan de politie er op af sturen of andere maatregelen nemen. Maar dit systeem blijkt toch niet goed te werken, want veel Stadjers zijn bang voor repressailles en durven daarom niet naar het Meldpunt te gaan. Dat signaleert het PvdA gemeenteraadslid Sherlock Telgt, in het weblog van de PvdA in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl). Telgt schrijft daarin ook dat volgens hem een project om Groningse minima een pc te geven, niet functioneert, en dat de kinderen pas een pc krijgen als ze al lang en breed van school zijn. Over het Meldpunt schrijft Telgt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Zorgen van een andere aard maak ik mij als het gaat om de angst die een groot aantal stadjers hebben om een melding te doen bij het meldpunt overlast. Een melding dat een straat of buurtgenoot overlast bezorgd in welke vorm dan ook, maar dit niet durven te melden uit angst voor represailles.

Hoe duidelijk het meldpunt ook laat weten dat zij de naam van de melder nooit openbaar zullen maken, toch bestaat die angst er. En dat is jammer, soms zelfs cruciaal, want je hebt meerdere meldingen nodig van een bepaalde overlast om er echt werk van te maken. Meerdere meldingen kan beteken dat 1 persoon over een langere tijd meerdere meldingen doet of dat meerdere personen een melding van dezelfde overlast maken of beide. ‘’


‘’En allebei is ook noodzakelijk, denk dus niet “ooh de buurvrouw heeft het al gemeld, dan hoeven wij niet meer” als jullie dezelfde overlast ervaren moeten jullie juist allemaal melding hier van maken of “ik heb vorige week al gemeld dat er overlast is, 1 keer is wel voldoende, zij weten het nu wel”, nee, dit moet men elke keer weer doen.

Maar dat neemt niet weg dat er voor een grote groep toch eerst de angst voor represailles weggenomen zal moeten worden. Wij gaan het college vragen om extra in te zetten op voorlichting, door het meldpunt overlast, aan de stadjers over de werkwijze van het meldpunt en de garantie dat de naam van de melder niet wordt vrij gegeven.’’

Sherlock Telgt

 www.dsg.nl