nieuws

22 jul 2009, 09:09

Groninger voor niets naar China voor zonsverduistering

Voor de Groningse sterrenkundige Theo Jurriens, die naar de Chinese stad Jiaxing was afgereisd om de zonsverduistering gade te slaan, is de eclips op een teleurstelling uitgelopen. Samen met zeven andere eclipsfanaten uit het noorden van het land staarde hij tijdens het grote gebeuren naar een zwaarbewolkte hemel, waardoor er niets te zien was van het natuurfenomeen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het is helemaal mislukt, want het was bewolkt weer,'' vertelde de 47-jarige sterrenkundige dinsdagochtend vroeg (Nederlandse tijd), een paar minuten na wat het hoogtepunt had moeten zijn. Aanvankelijk leek het nog even goed te komen, want een kwartier voor het begin van het schouwspel braken er ten zuiden van de stad Shanghai zonnestralen door het wolkenpakket. Maar de pret was helaas van korte duur.

Jurriens' hield de wereld de afgelopen dagen via communicatiewebsite Twitter minutieus op de hoogte van zijn eclipsmanie. Zijn grootste zorg waren de weergoden, blijkt uit de vele berichtjes die hij postte. ,,buiten regen!'', ,,bewolkt en lichte motregen'' en ,,regen, regen, regen'', twitterde de sterrenkundige bijvoorbeeld voor en tijdens het indrukwekkende schouwspel.

De zonsverduistering in Azië was Jurriens achtste eclipsavontuur. Twee zijn er inmiddels in het water gevallen. Deze Chinese expeditie was niet de meest spectaculaire. ''In Mongolië belandde ik midden in een sneeuwstorm.'' Jurriens, die in het dagelijks leven aan de Universiteit van Groningen werkt, relativeert de schade van een gemiste zonsverduistering. ,,Ach, het risico hoort er gewoon bij.''

Donderdagavond vliegt hij weer terug naar Nederland.