nieuws

01 feb 2008, 10:10

Groninger taxichauffeurs: “beunhazen weigeren ritjes over korte afstanden”

Ook in Groningen komt het nu steeds vaker voor dat taxichauffeurs geen klanten meer aannemen voor korte ritjes. Dit tot grote ergernis van bonafide taxibedrijven die vinden dat je geen enkele rit mag weigeren. Maar wie soms vanaf het Hoofdstation naar de Grote Markt wil, of een nog kortere afstand moet overbruggen, krijgt soms te horen dat hij maar bij een andere chauffeur moet aankloppen. ‘Dat overkwam je vroeger alleen in Amsterdam, maar ook in Groningen gebeurt dat nu steeds vaker. Voor bonafide bedrijven die geïnvesteerd hebben in hun wagenpark en hun medewerkers is dat een treurige ontwikkeling’, aldus een chauffeur. De kwestie is actueel omdat vandaag officieel nieuwe taxitarieven van kracht zijn geworden. Voortaan is er een maximaal instaptarief van 7,50 euro, waarbij de eerste twee kilometer zijn inbegrepen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe taxitarieven hebben in Groningen geen merkbare gevolgen gehad. Vrijdagmorgen stonden taxichauffeurs zoals gebruikelijk te wachten op klanten voor het Hoofdstation en was de belangstelling voor een rit inde taxi’s niet anders dan voorgaande dagen.

“De kwestie speelt nauwelijks voor onze klanten, al praten wij er als chauffeurs onderling wel over. Sommige bedrijven hanteren die tarieven al enkele maanden, al sinds november. Andere chauffeurs hebben pas gisteravond de nieuwe tarieven ingesteld. Bij de klanten leidt het tot nu toe amper tot irritaties of boze reacties. Sommigen zijn juist wel blij met duidelijkheid’, aldus een wachtende taxichauffeur.


Volgens een van de chauffeurs komt het in Groningen nu wel steeds vaker voor de chauffeurs korte ritjes weigeren en doorverwijzen naar een ander. ‘Dat is voor bona fide bedrijven heel vervelend, maar het gebeurt steeds vaker. Alleen speelt die kwestie al iets langer en staat dat los van de vrijdag van officieel van kracht geworden nieuwe tarieven’, aldus de chauffeur.