nieuws

23 mrt 2012, 09:09

Groninger studenten houden ‘flashmob’ op Broerplein

Groninger studenten organiseren vandaag, vrijdag, vlak voor de middag een heuse ‘flashmob’ om ze te demonstreren tegen dreigende bezuinigingen in het onderwijs.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdag 23 maart organiseert #Studierecht050 een flashmob op het Broerplein. Om 11.45 verzamelt een groep studenten zich op de trappen van het Academiegebouw om daar middels een flashmob te demonstreren tegen de bezuinigingsplannen. “Het kabinet bezuinigt enorm op onderwijs, waardoor Nederland zich niet als kennissamenleving kan ontwikkelen en studeren een elite-hobby wordt,” aldus woordvoerder Eduard van Scheltinga. De flashmob wordt ingeluid door Joost Oomen, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2010-2011.

Studenten ondervinden nu al problemen door een hoge studieschuld, banken geven bijvoorbeeld minder snel een hypotheek aan iemand met een grote studieschuld. Van Scheltinga: “Het kabinet, met de VVD voorop, kiest ervoor om het onderwijs ontoegankelijk te maken en de kennissamenleving kapot te bezuinigen. Er zijn ook andere keuzes te maken, zoals een aanpassing van de hypotheekrente aftrek. Maar bij de VVD staat je studieschuld kennelijk als een huis.”

#Studierecht050 is onderdeel van de landelijke actieweek tegen bezuinigen op het hoger onderwijs. In Groningen is #Studierecht050 een samenwerking tussen de ROOD jong in de SP, de Jonge Socialisten in de PvdA en Groninger Studentenbond (GSb). Naast de afgelopen acties staat een studiemarathon gepland, waarbij de Universiteitsbibliotheek een nacht open is voor een studerend protest.