nieuws

02 apr 2008, 12:12

Groninger Schouwburg viert 125-jarig bestaan

De Groninger Stadsschouwburg bestaat 125 jaar en viert dit met een speciale programmering. Woensdag presenteerde directeur Stellingsma samen met wethouder Dijkstra het jubileumprogramma. Tijdens de 125 dagen durende programmering zullen maar liefst 56 nationale en internationale voorstellingen te zien zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het jubileum van de ‘Grand Dame’ van Groningen wordt gevierd met zes Nederlandse premières. Daarnaast zullen speciale themaweken en jubileumvoorstellingen naast de reguliere programmering te zien zijn. De opening van het seizoen vindt plaats op 29 augustus met de première van de dansvoorstelling ‘Sutra’ en een optreden van 17 Boeddhistische monniken uit de Chinese Shaolintempel. Een week later opent de schouwburg de ‘Week van de Grand Dames’, waarin Nederlandse Grand Dames uit de musical-, toneel- en operawereld acte de présence zullen geven.

In oktober keert de Berlijnse theatermaker/choreografe Sasha Waltz terug naar Groningen, waar ze ooit haar internationale carrière begon. Tijdens vijf voorstellingen viert de Duitse het vijftien jarig bestaan van haar gezelschap Sasha Waltz & Guests. Zij heeft de eer op 8 oktober, de dag dat de schouwburg in 1883 werd geopend, haar voorstelling te spelen.

Ook wordt er een 24-uur durende cabaretmarathon georganiseerd, vinden er weken rond internationale makers plaats en wordt er met speciale voorstellingen afscheid genomen van Groningse theatermakers. Er vinden reguliere voorstellingen plaats van bekende namen als Herman Finkers, Paul van Vliet, Brigitte Kaandorp, Arjan Ederveen & Loes Luca en Marc-Marie Huijbregts. Het jubileum wordt afgesloten op oudejaarsavond met de conference van Youp van ’t Hek.

De kaartverkoop voor de speciale jubileumprogrammering begint vrijdag 4 april.