nieuws

27 apr 2009, 10:10

Groninger schoonmaakactie LenteKriebels groot succes

De zesde editie van de grootste Groninger voorjaarsschoonmaak LenteKriebels zit er bijna op. De eerste resultaten laten zien dat er 3535 mensen hebben meegedaan in 112 groepen om de stad een flinke schoonmaakbeurt te geven. De organisatie is tevreden over het project. Want niet alleen wordt de stad schoner, ook leren buurtbewoners elkaar kennen en ontstaan er initiatieven om nog meer dingen samen te ondernemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

LenteKriebels is de ‘formule’ waarbij buurtbewoners de handen uit de mouwen steken om in groepen zwerfvuil, snoeiafval en drijfvuil in hun omgeving op te ruimen. Sommige groepen doen al jaren mee. Deelnemers zijn onder meer: buurtbewoners, studenten, sportverenigingen, tippelaars, een zanggroep, geloofsgemeenschappen, bootbewoners, kinderopvang en scholieren. Dit jaar deden vooral veel meer kinderen mee.

Vele van de 112 acties zijn ‘feestjes’ geworden; gezellig met elkaar de buurt schoonmaken, kennis maken met nieuwe bewoners, lekkere hapjes koken, plannen maken voor vaker een schoonmaak- of buurtactie. De subsidie van de gemeente werd door veel groepen gebruikt voor een gemeenschappelijk doel als een barbecue, een zomerfeest, een gezamenlijke lunch of het poten van kleurrijke plantjes.

De actie vond plaats in alle wijken van Groningen. De reikwijdte gaat verder dan de actieperiode van 6 tot en met 29 april omdat scholen ook zwerfvuilteams inzetten die het hele jaar de buurt rond de school gaan schoon houden.

Uiteindelijk zal de actie bijdragen aan de campagne Groningen, duurzaamste stad en energieneutraal 2025 van de gemeente.