Nieuws

Groninger school krijgt als eerste van Nederland lichtgewicht groen dak

De Groninger St. Michaëlschool krijgt als eerste gebouw in Nederland een lichtgewicht groen dak op een bestaande dakconstructie. Groene daken werken energiebesparend doordat ze warmte in de winter vasthouden en verkoeling in de zomer geven. De daken werken als een buffer bij hevige regenval en zorgen voor de opname van fijnstof. Groene daken brengen natuur in de stad en dat is goed voor een leefbare stad.


Leestijd: 2 minuten

De basisschool zocht een groen dak, het Groningse bedrijf Esha zocht een gebouw, de gemeente Groningen bracht partijen en financiën bij elkaar.


Woensdagmorgen 9 april ondertekenden Esha Group, het schoolbestuur en de aannemer een overeenkomst om rond de herfstvakantie de Groninger binnenstad van boven groener te krijgen. Het groene dak op de Michaëlschool is een mooi voorbeeld van hoe locale partijen samenwerken aan een leefbare en dus duurzame stad. Begin juli starten de voorbereidingen van de aanleg van het eerste uitrolbare lichtgewicht vegetatiedak.

Subsidie voor groene daken
De gemeente Groningen heeft een actieve rol gespeeld om het dak praktisch en financieel mogelijk te maken. Groene daken werken energiebesparend doordat ze warmte in de winter vasthouden en verkoeling in de zomer geven. De daken werken als een buffer bij hevige regenval en zorgen voor de opname van fijnstof. Groene daken brengen natuur in de stad en dat is goed voor een leefbare stad. Sinds begin april stimuleert de gemeente door middel van een subsidie particuliere huiseigenaren ook een groen dak aan te leggen. Groene daken passen uitstekend in de ambitie van de gemeente om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken.

Fijnstofreductie
Het groene dak op de Michaëlschool is een proefproject dat past bij de gedeeltelijke (duurzame) renovatie van het gebouw. Eerder al bracht de school isolerend glas aan in het hele schoolgebouw, renoveerde de begane grond en realiseerde de uitbreiding. Het schoolbestuur wil het gebouw zo duurzaam mogelijk renoveren. Een groen vegetatiedak is daarbij een logische keuze. De huidige dakconstructie is niet sterk genoeg om een traditioneel groen dak aan te leggen. Een lichtgewicht uitrolbaar vegetatiedak met een extreem hoge capaciteit voor fijnstofreductie bracht de oplossing.

Volgroeid met negen maanden
Basisschool St. Michaël krijgt drie nieuwe lokalen boven op het bestaande gebouw aan de Butjesstraat. Het lichtgewicht groene dak wordt aangelegd op de drie nieuwe lokalen en op het oude dak. Het bestaat uit een vlies dat water vasthoudt met daarop bevestigd een verankeringsmat met mos kiemplantjes. De vegetatie zal met ongeveer negen maanden volgroeid zijn.

Pindakaas en energie van kinderen

Het schoolbestuur van de St. Michaëlschool richt zich bij de renovatie op drie duurzame zaken: een goed binnenklimaat voor kinderen en leerkrachten, energiezuinige verwarming en koeling en de ‘energie-motor’ van de kinderen zelf. De school adviseert de kinderen om de dag te beginnen met een goed ontbijt, bijvoorbeeld een boterham met pindakaas. Op zo’n ontbijt kunnen kinderen met gemak elke ochtend twee rondjes in de klas rennen. De warmte die dat oplevert is genoeg om het klaslokaal een ochtend van te verwarmen. ‘De verwarming kan dan uit.’