nieuws

25 mrt 2008, 20:08

Rechters mogen oordelen: ex-collega Wicher W. in Groningen in beklaagdenbank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank in Groningen drie weken voorwaardelijke celstraf en 100 uur taakstraf geëist tegen oud-rechter Wicher W. Het OM verdenkt hem van oplichting en bedreiging. Ook eiste het een voorwaardelijke boete van 500 euro voor het ten onrechte voeren van de titel van advocaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wedzinga, voormalig raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden, zou personen hebben opgelicht door zich ten onrechte voor te doen als advocaat. Volgens een oud-werknemer zou zijn kantoor in de Gouden Gids staan vermeld als advocatenkantoor en zou Wedzinga reclame maken op websites als advocaten.startpagina.nl. ,,Ik heb niet bij elke gelegenheid geroepen dat ik geen advocaat ben'', gaf Wedzinga toe. ,,Maar ik heb wel geprobeerd zo goed mogelijk de belangen van mijn klanten te behartigen.''


Een man, die contact had gezocht met Wedzinga omdat hij voor moest komen wegens rijden onder invloed, betaalde de oud-rechter 7000 euro voor rechtsbijstand. ,,Een bedrag dat ver boven normaal uitstijgt'', aldus de officier van justitie. Ook zou Wedzinga de man voor nog eens 5000 euro hebben opgelicht.


Volgens justitie zou de oud-rechter medewerkers van een advocatenkantoor in Nijverdal hebben bedreigd.
Wedzinga werd in 2006 veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en 80 uur taakstraf voor mishandeling van zijn Oekraïense vriendin.


Uitspraak over twee weken.