nieuws

31 dec 2001, 00:12

Groninger politie rolt Harener jeugdbende op

De politie Groningen heeft het grootste deel van een groep van twintig jongeren opgepakt die zich het afgelopen jaar in Haren schuldig hebben gemaakt aan meer dan vijftig gevallen van vernieling, openbare geweldpleging en brandstichting.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De 18 verdachten die zijn aangehouden zijn tussen de 15 en 17 jaar oud. De politie kwam de groep op het spoor nadat enkele jongeren begin november twee leeftijdgenoten ernstig mishandelden.
De groep vernielde onder meer ruim dertig bushokjes in de gemeente Haren. Bovendien werden bij het NS-station vele tientallen fietsen gestolen of vernield. Ook moesten de ruiten van tientallen gebouwen, waaronder het asielzoekerscentrum, en een zelfde aantal autospiegels het ontgelden. De jongeren braken onder meer in in de kantine van een ijsbaan, een skatebaan en een manege.
De schade die de groep heeft aangericht loopt minimaal in de tienduizenden guldens. De politie vreest echter dat het precieze bedrag nooit bekend zal worden. ,,Van vele misdrijven is vermoedelijk nooit aangifte gedaan”, volgens een woordvoerder. Alle verdachten zijn na verhoor weer aan de ouders overgedragen. Ze zullen zich te zijner tijd bij de rechtbank voor hun daden moeten verantwoorden.