nieuws

25 sep 2002, 00:12

Groninger politie rolt drugslijn op

De politie in Groningen heeft, na een onderzoek van twee maanden, een drugslijn van Curaçao naar Groningen opgerold. Er zijn drie vrouwen en elf mannen in de leeftijd van 16 tot 53 jaar aangehouden. De politie heeft enkele duizenden euro’s en 2,5 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 75.000 euro, in beslag genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De hoofdverdachte, een 30 jarige Groninger die de smokkel regelde, werd al op 28 juli in Groningen aangehouden. Hij werd in zijn auto aangehouden samen met een 21-jarige drugskoerier. Er volgde een achtervolging waarna de beide mannen op de Bornholmstraat staande konden worden gehouden. Tijdens de achtervolging werd 700 gram aan cocaïnebolletjes uit de auto gegooid.
De drugskoeriers werden geronseld onder Groningse harddrugsgebruikers. Voor de smokkel kregen ze een deel van de cocaïne of geld.
De politie kwam de drugslijn op het spoor toen tijdens een politieonderzoek bij één van de verdachten reisdocumenten werden aangetroffen. Uit een onderzoek dat daarna werd ingesteld kwam naar voren dat een 52-jarige man uit Groningen op dat moment onderweg was van Curaçao naar Groningen. De man werd dezelfde dag nog op Schiphol aangehouden met anderhalve kilo cocaïne op zak. De drugs waren bestemd voor de Groningse markt.
Na het onderzoek dat volgde konden de overige dertien verdachten worden aangehouden.Drie van hen werden aangehouden omdat ze de hoofdverdachte, een 30-jarige Groninger, hielpen bij de voorbereiding van de drugssmokkel. Vijf anderen werden aangehouden omdat ze regelmatig drugs kochten van de hoofdverdachte. De overigen werden gearresteerd omdat ze de drugs smokkelden.
Vier verdachten zitten nog vast. De overige verdachten zijn na verhoor heengezonden.