nieuws

24 dec 2002, 00:12

Groninger politie lost grootschalige autohandel op

De politie heeft met de aanhouding van vier mannen in de leeftijd van 27 tot 59 jaar, uit Winschoten, Vlagtwedde, Wedde en Emmen, een grootschalige handel in gestolen auto’s en auto-onderdelen opgelost. De verdachten hebben tegenover de politie bekend dat zij in ieder geval 23 in Nederland gestolen auto’s en/of onderdelen daarvan hebben verhandeld vanuit een loods aan de Havenkade West in Winschoten. De hoofdverdachte, een 52-jarige man uit Winschoten zit nog vast. De andere drie zijn vrijgelaten. De schade bedraagt enkele honderdduizenden euro’s.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie kwam de handel in gestolen auto’s en onderdelen op het spoor bij een inval in een loods aan de Havenkade West in Winschoten eind oktober. De loods, een voormalige bandenhal, was al enige tijd niet meer in gebruik. Toch namen omwonenden met enige regelmaat activiteiten waar, in en om het gebouw. Ze meldden dit aan de gemeente, eigenaar van de loods, en de politie. Bij de politie-inval werden diverse auto-onderdelen aangetroffen alsmede een aantal auto’s. Onderzoek wees uit dat zowel de onderdelen als de auto’s waren gestolen.
Bij het vervolgonderzoek van de politie werd de identiteit van de gebruikers van de loods bekend. Een 52-jarige man uit Winschoten kan worden aangemerkt als hoofdverdachte. De man had de loods zonder toestemming in gebruik genomen. Hij onderhield contacten met de overige verdachten en regelde de werkzaamheden en de distributie van de gestolen auto’s en onderdelen. Nadien werden de overige verdachten, een 55-jarige man uit Vlagtwedde, een 59-jarige man uit Wedde en een 27-jarige man uit Emmen aangehouden. De Vlagtwedder verrichte met name sleutelwerk. Hij ontdeed de auto’s van onderdelen of bouwde ze over op andere gestolen auto’s. De man uit Wedde verrichte hand en spandiensten in de vorm van bijvoorbeeld het transporteren van de gestolen auto’s of het tijdelijk verbergen daarvan. De Emmenaar fungeerde slechts als zogenaamde katvanger. Tijdens het onderzoek bleken twee gestolen auto’s op zijn naam te staan. Deze verdachte maakte zich niet schuldig aan het omkatten van auto’s.
De auto’s werden in heel Nederland gestolen; de meeste in de regio Utrecht. Andere gestolen auto’s kwamen uit Gelderland, Twente, Rotterdam en Zuid Limburg. Ze werden niet door de verdachten zelf gestolen. Over de identiteit van de autodieven is nog niets bekend. De wagens werden naar Winschoten getransporteerd in daar in de loods omgebouwd en voorzien van andere onderdelen, chassisnummers en kentekens waarna ze werden doorverkocht, ook naar het buitenland. Tijdens het onderzoek konden 22 gestolen auto’s en/of onderdelen daarvan, alsmede een gestolen aanhangwagen worden getraceerd. Het is echter niet uitgesloten dat er meer auto’s in de loods zijn omgekat. De gestolen auto’s en onderdelen zijn in beslag genomen en worden in overleg met de Officier van Justitie vernietigd.
Drie verdachte zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en werden in bewaring gesteld. De vierde verdachte, de man uit Emmen, werd na verhoor heengezonden. Inmiddels zijn twee verdachte weer vrijgelaten. Alleen de hoofdverdachte zit nog vast. De politie werkte met 12 man aan de zaak en heeft het onderzoek nagenoeg afgerond. Meer aanhoudingen zijn echter niet uitgesloten.