nieuws

31 jan 2002, 00:12

Groninger politie bezoekt bekende criminelen thuis

De Groninger politie gaat criminelen thuis opzoeken om ze aan te sporen geen misdaden te plegen. Een experiment dat de afgelopen drie maanden in Paddepoel werd gehouden blijkt zijn vruchten af te werpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op adressen waar bekenden van de politie wonen, bellen surveillanceagenten bijna dagelijks even aan om de delinquenten te waarschuwen geen overtredingen te begaan. Al na korte tijd bleek de illegale bedrijvigheid in de panden drastisch terug te lopen.
De nieuwe methode legt de nadruk op het onaantrekkelijk maken van de criminaliteit. Volgens de politie is de nieuwe strategie veel effectiever dan het strafrecht, dat vaak veel langzamer werkt. Bewoners van drugspanden krijgen regelmatig bezoek van oom agent en recidivisten wordt letterlijk verteld dat ze in de gaten worden gehouden. Zodra de surveillanten tijdens het bezoek een echt strafbaar feit constateren, wordt er strafrechtelijk opgetreden.
Hoofdcommissaris B. Welten van het Groninger korps is een fervent voorstander van nieuwe methoden om de criminaliteit een halt toe te roepen. Hij roept zijn personeel ook op om met meer creatieve idee├źn te komen om de misdaad de kop in te drukken.