nieuws

03 jun 2009, 09:09

Groninger Museum wil opknapbeurt van vijf miljoen

Het Groninger Museum wil een opknapbeurt ondergaan voor ongeveer vijf miljoen euro. Het museum, dat vijftien jaar geleden gebouwd werd, kampt met achterstallig onderhoud. Ook is er geld nodig voor nieuwbouw. Dat maakte het Groninger Museum woensdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder andere de vloeren en de buitenkant moeten aangepakt worden. Maar ook het infocentrum heeft een uitbreiding nodig, evenals de winkel.

Om de verbouwing te bekostigen, heeft het museum aangeklopt bij onder meer bedrijven, provincie en gemeente. De provincie gaat op haar beurt kijken of het mogelijk is een deel van de verbouwing met Europees geld te betalen.

Reden voor de noodzaak tot verbouwen zijn volgens een woordvoerster de grote bezoekersaantallen die het museum sinds de opening heeft mogen verwelkomen. "We hadden verwacht gemiddeld tussen de 90.000 en 100.000 bezoekers per jaar te krijgen, maar dit zijn er tussen de 200.000 en 250.000 geworden. Eigenlijk is het dus een luxeprobleem. Maar we zijn een visitekaartje van de stad Groningen en de provincie. De glans zit er nu nog op, en dat moet ook zo blijven.”

Eind juni hoopt het museum te weten of de financiering rond komt. Als dat lukt, gaat de opknapbeurt volgend jaar mei van start. De kans is groot dat het museum de deuren daarvoor een aantal maanden moet sluiten. Volgens de zegsvrouw zal dit maximaal een half jaar zijn.