nieuws

12 nov 2002, 00:12

Groninger Museum vindt nieuw druksel van Werkman

Het Groninger Museum heeft een nieuw kunstwerk van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) aangeschaft. Het werk luistert naar de naam ‘Gevels’ en stamt uit 1925.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft museumdirecteur K. van Twist maandag bekendgemaakt. Het betreft een zogenaamd ‘druksel’ waarop in verschillende kleuren een groot aantal gevels zijn verbeeld.
Van Twist spreekt van een ,,uniek werk’’. ,,Dit doek vertegenwoordigt het expressionisme in zijn beste vorm’’, stelt hij. ,,Het is uitzonderlijk dat een object na zoveel jaren weer op de markt komt. De kwaliteit is ook zeldzaam hoogstaand. Het is heel bijzonder dat de kleuren en de lijnen na driekwart eeuw nog zo helder zijn.’’
Het druksel stamt uit de collectie van een in Zuid-Afrika wonende kleinzoon van Ploeg-kunstenaar Jan Jordens. De verzameling kwam recent vrij. Het werk is sinds 1925 niet meer in het openbaar getoond. Het Groninger Museum heeft 50.000 euro voor het doek neergeteld.
‘Gevels’ hangt op dit moment in het museum als onderdeel van een uitgebreide expositie van het werk van de Groningse Ploeg-schilder Werkman. Met de expositie viert de kunstinstelling dat het dankzij bruiklenen van het Stedelijk Museum in Amsterdam en een schenking van de Werkman Stichting nu ongeveer tweederde van het oeuvre van de kunstenaar in huis heeft.
Het Groninger Museum heeft zo'n tweeduizend werken in huis: druksels, schilderijen en ongeveer 900 tekeningen en studies. In de tentoonstelling zijn druksels, archiefmateriaal (publicaties) en schilderijen in chronologische volgorde te zien.