Nieuws

Groninger Museum koopt uniek glas-in-loodraam van Hipgnosis

Het Groninger Museum heeft een uniek glas-in-loodraam van ontwerpstudio Hipgnosis aangekocht. Er zijn wereldwijd maar twee exemplaren van het kleurrijke raam, zo meldt het museum.


Leestijd: 1 minuut

Begin 2023 was in het Groninger Museum de expositie The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc te zien. Het was de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Vanaf de jaren ‘70 hingen miljoenen tienerkamers vol met de door Hipgnosis ontworpen albumcovers van grote internationale artiesten. Eén van de meest bekende covers is die van de LP The Dark Side of the Moon van Pink Floyd. Dit album vierde in 2023 haar vijftigjarige jubileum.

In 2003 zijn er naar aanleiding van het 30-jarige jubileum door Hipgnosis twee glas-in-loodramen gemaakt met het motief van het Dark Side of the Moon-prisma. Foto’s van deze ramen werden onderdeel van de ‘anniversary box set’.

Aubrey Powell, medeoprichter van Hipgnosis, bood het Groninger Museum één van de ramen exclusief te koop aan. Mede dankzij de Groninger Museum Salon kon het raam worden bemachtigd. Het eeuwenoude ambacht van glas-in-lood siert doorgaans vaak sacrale gebouwen. Deze moderne uitvoering ervan zal het museum als kunsttempel sieren. Het raam is permanent zichtbaar voor publiek.