Nieuws

Groninger Museum doet Chinese kunst-inkopen

Naar aanleiding van het grote tentoonstellingsproject Go China! Assen Groningen in 2008, heeft het Groninger Museum met steun van de BankGiro Loterij werken van vijf hedendaagse Chinese kunstenaars kunnen aankopen.


Leestijd: 2 minuten

Hedendaagse kunst uit China heeft zich in het afgelopen decennium wereldwijd in een ongekende belangstelling kunnen verheugen. In wisselwerking met de enorme economische groei die China heeft doorgemaakt, en de grotere artistieke vrijheid die avant-garde kunstenaars daar voor zichzelf hebben bevochten, heeft zich in China een bijzonder levendige kunstwereld ontwikkeld. Het Groninger Museum toonde de huidige stand van de hedendaagse Chinese kunst in de tentoonstelling New World Order; hedendaagse installatiekunst en fotografie uit China, en een solotentoonstelling van een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment, Ai Weiwei.

Ai Weiwei

Van Ai Weiwei werd de installatie Water Melons (2007) aangekocht, die bestaat uit zeventien porseleinen watermeloenen. Ai Weiwei geldt als een van de meest kritische kunstenaars in China, maar naast werk met een duidelijk politieke strekking, maakt hij ook kunstwerken die een persoonlijke reflectie zijn op de eeuwenoude Chinese cultuur. Het materiaal porselein vormde de kern van zijn tentoonstelling in het Groninger Museum. Met dit materiaal verhoudt de kunstenaar zich tot zijn eigen culturele identiteit waarin porselein altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Net zoals de vroegere keizers van China liet Ai Weiwei porselein vervaardigen in Jingdezhen, van oudsher het porseleincentrum van China.

Muchen & Shao Yinong

Van het duo Muchen & Shao Yinong werd New China Series, No. 6 (2007) gekocht, een met de hand ingekleurde foto. Het is een gigantische afdruk van een tot zichtbare pixels uitvergrote propagandafoto uit de tijd van de Culturele Revolutie: op het Tiananmen plein in Beijing staat een grote groep mensen gekleed in de traditionele dracht van alle 56 etnische groepen waaruit de Chinese bevolking bestaat. De foto staat symbool voor de van bovenaf opgelegde eenheid van China. Het is een beeld uit de geschiedenis, maar waarvan de politieke actualiteit zich zeker de laatste tijd opnieuw talloze keren heeft doen voelen. Voor het Groninger Museum past dit werk, behalve dat het betekenisvol is in de eigentijdse Chinese kunst, tevens binnen het aandachtsgebied van de geënsceneerde fotografie.

Yin Xiuzhen

Yin Xiuzhen is de bekendste vrouwelijke kunstenaar in China. Zij maakt uit textiel vervaardigde sculpturen van gebouwen, die kunnen uitgroeien tot zeer grote installaties. Het Groninger Museum kocht van haar een serie van twintig Weapons (2003-2007): in de vorm zijn deze drie meter lange stoffen sculpturen geïnspireerd door de beroemde TV Tower in Sjanghai, maar tegelijkertijd doen ze ook aan kleurige raketten denken.

Zhuang Hui en Shi Jinsong

Een kritische houding openbaart zich ook in de aangekochte werken van Zhuang Hui en Shi Jinsong, waarvan het Groninger Museum respectievelijk een ‘wassen beeld’ kocht dat een replica is van het opgebaarde lichaam van Mao, en een blinkende kerstboom, die bij nader inzien geheel blijkt te zijn gemaakt van roestvrijstalen messen en andere gevaarlijke objecten.
De BankGiro Loterij steunt culturele instellingen in Nederland. Dankzij de meer dan 900.000 deelnemers van de BankGiro Loterij is er uit de afdracht 2008 een bedrag van ruim 58 miljoen euro verdeeld onder een breed scala aan culturele instellingen, waaronder het Groninger Museum.