nieuws

04 dec 2002, 00:12

Groninger Landschap: “Den Haag bedreigt voortbestaan unieke natuur”

Het voortbestaan van vele planten- en dierensoorten hangt aan een zijden draadje door de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Hierover luiden de noordelijke natuurorganisaties de noodklok in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stichtingen Het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap tekenen ernstig protest aan tegen de stop op de aankoop van natuurgebieden, waartoe het kabinet heeft besloten.
Eind september kondigde het kabinet per direct een aankoopstop op natuurgebieden af. In combinatie met het eerdere besluit om 90 miljoen euro te bezuinigen op het budget voor grondwerving, is deze maatregel volgens de organisatie rampzalig voor de ontwikkeling van de natuur in de provincie en op het platteland.
Het Groninger Landschap heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt om in samenwerking met agrariërs zoveel mogelijk natuurgebieden te sparen. De stichting voert brede inspraakprocedures waarin boeren en omwonenden kunnen adviseren welke besteding zij het slimste achten voor de reservaten in hun omgeving.
De organisatie vindt dat de overheid door haar onzorgvuldige nieuwe beleid de basis van deze aanpak wegneemt. Volgens de stichting komen boeren en particulieren nooit zelf met initiatieven om grond op te kopen. Dit kan op den duur vele unieke planten- en dierensoorten de kop kosten.