nieuws

28 dec 2010, 10:10

Groninger krijgt nazi-zwaard toch niet terug

Een 39-jarige man uit Veendam moet toch afscheid nemen van het bijzondere nazi-zwaard waarmee hij zijn buurman deze zomer te lijf ging. Dat heeft de rechtbank in Groningen besloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Twee weken geleden dacht de man nog een mazzeltje te hebben toen officier van justitie Oebele Brouwer hem vertelde dat hij het door de politie in beslag genomen wapen wel terug mocht hebben. Dit omdat het zogenaamde Hermann Göring-zwaard, voorzien van een hakenkruis, een bijzondere verzamelwaarde heeft voor de man, die sympathieën heeft voor het nazidom.
Bovendien zou het delict niet ernstig genoeg zijn geweest omdat het slachtoffer nauwelijks gewond raakte. De opstelling van de officier mag opmerkelijk worden genoemd. Normaal gesproken worden wapens die bij een misdrijf zijn gebruikt in beslag genomen en niet meer teruggegeven.
De rechter is het dan ook niet eens met de officier van justitie. Volgens de rechtbank is de man gevaarlijk bezig geweest en heeft hij het wapen gebruikt bij een ernstig misdrijf. Het zwaard gaat dan ook niet terug en de Veendammer moet voor de poging doodslag een gevangenisstraf ondergaan van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.