nieuws

06 aug 2002, 00:12

Groninger kapitein gearresteerd op Cyprus

Een 41-jarige kapitein van rederij Wagenborg uit Delfzijl zit sinds een week gevangen in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. De Groningse schipper is voor de kust van de Grieks-Cypriotische haven Limassol gearresteerd omdat hij korte tijd daarvoor de Turks-Cypriotische haven Famagusta had aangedaan. Volgens een oude Cypriotische wet uit begin jaren zeventig is het verboden havens op het Turkse en Griekse deel van het eiland vlak na elkaar te bezoeken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kapitein is veroordeeld tot dertig dagen cel. Rederij Wagenborgen heeft direct twee advocaten naar Cyprus gestuurd die hoger beroep hebben aangetekend bij de Cypriotische procureur-generaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken oefent inmiddels diplomatieke druk uit om de schipper eerder vrij te krijgen. De vrouw en zoon van de man zijn inmiddels naar het eiland overgevlogen.
Directeur E. Vuursteen van rederij Wagenborg kan overigens geen zekerheid geven over de beschuldiging die zijn gezagvoerder ten laste is gelegd. ,,We hebben nog steeds geen schriftelijk vonnis ontvangen’’, aldus Vuursteen. ,,Het schip heeft Limassol ook niet aangedaan: het lag voor de kust te wachten om van een bevoorradingsboot gasolie in te nemen.’’