nieuws

25 feb 2003, 00:12

GRONINGER INTERNET COURANT EN DEBATCENTRUM WAAG: HOE ZINLOOS IS PROVINCIALE GRONINGER POLITIEK? DEBAT!

Het Debatcentrum Waag en de Groninger Internet Courant organiseren woensdag 5 maart een opmerkelijk lijsttrekkersdebat in Huize Maas. Daar zijn nagenoeg alle belangrijke provinciale politici aanwezig om zich op bijna masochistische wijze te laten ondervragen door een zeer kritisch panel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 11 maart gaat stad en ommeland naar de stembus. De verkiezingen voor Provinciale Staten dienen zich nu echt aan. De spanning is zichtbaar bij de lijsttrekkers van de politieke partijen. De PvdA van Marc Calon staat in de peilingen op 2 zetels winst, maar de lijsttrekker is er niet gerust op. Heerst er bij de PvdA angst dat een derde Gedeputeerde er niet in zit? De VVD heeft immers ook nog een oude politieke rekening liggen in verband met de wissel van CDK Henk Vonhoff door Hans Alders. Of is VVD-lijsttrekker Joop Boertjens dat vergeten en koerst hij in alle rust op de bestaande coalitie door zich ‘vitaal, veilig en betrouwbaar’ op te stellen. En wat wil het CDA van Henk Bleker. Wat betekent ‘bewust, betrokken en betrouwbaar’voor de provincie Groningen. Jaagt Hennie Hemmes van de SP de zittende bestuurders nu echt schrik aan met zijn roep om een links bestuur? En wil Hemmes dan zelf besturen? Attie Bos heeft al gezegd dat GroenLinks klaar is om te besturen. Ook stelt Bos kritische vragen over mogelijke Amerikaanse wapentransporten in de provincie Groningen.
Hoe denkt de LPF van nieuwkomer Eduard Hoeksema over die transporten? De LPF heeft er ‘zin an’, maar heeft de Groninger bevolking ‘zin an’ de LPF. Dwarse denkers zijn er meer. Teun Jan Zanen van de Partij voor het Noorden wil een landsdelig bestuur en een noordelijk parlement. De kiezer (nog) niet. De NCPN van Hans Heres maakt zich op voor een comeback in de Provinciale Staten. Hoe voeren de communisten hun sociaal-economische hervormingen door? Maakt Rudi Slager van de ChristenUnie echt het politieke verschil door het ventileren een duidelijk politiek en christelijk geluid? Groeien en bloeien de ‘ontwikkelingsliberalen’ van Fleur Gräper-Van Koolwijk nu wel door of is het wachten op een nieuwe lente voor een vernieuwd D66. Voor meer informatie over het Groot Lijsttrekkersdebat kunt u bellen met Debatcentrum Waag: 050-3115920 of debatcentrum.waag@planet.nl. Ook via de Groninger Internet Courant wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen over de Statenverkiezingen: www.gic.nl. Presentatoren John Geijp & Koos Bijlsma (Dagblad van het Noorden)
Gastheer Piet van Dijken (journalist) Gasten Eduard Hoeksma (LPF), Hennie Hemmes (SP), Hans Heres (NCPN), Teun Jan Zanen (Partij voor het Noorden), Rudi Slager (ChristenUnie), Fleur Gräper-Van Koolwijk (D66), Attie Bos (GroenLinks), Wim Haasken (VVD), Douwe Hollinga (CDA) en Lucas en Gea. Columnist Martin de Bruin (Dagblad van het Noorden) MUZIEK LUCAS EN GEA HULSHOF Woensdag 5 maart 19.30 – 22.30 Huize Maas Vismarkt 53 Groningen