nieuws

21 nov 2001, 00:12

Groninger hoogleraar: ‘Commissie van experts moet zin borstkankeronderzoek beoordelen’

Een commissie van experts moet de voor- en nadelen van bevolkingsonderzoek naar borstkanker bestuderen. Dit stelt de Groninger hoogleraar chirurgische oncologie T. Wiggers. Hij reageert met zijn voorstel op een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waarin de Rotterdamse arts R. Girard van het Erasmus Medisch Centrum de effectiviteit van het bevolkingsonderzoek betwijfelt. Het aantal slachtoffers zou door snel opsporen van kanker niet afnemen. Girard baseert zich op analyses in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Girards stelling dat er nog maar weinig argumenten zijn door te gaan met de kostbare screening, wil de Groninger niet zomaar aannemen. Een commissie van bijvoorbeeld oncologen, epidemiologen en statistici moet de wetenschappelijke feiten bestuderen om tot een overwogen oordeel voor de Nederlandse situatie te komen.
Het doel van bevolkingsonderzoeken is het sneller stellen van een diagnose. Er werd algemeen vanuit gegaan dat het van doorslaggevend belang is dat de ziekte zo snel mogelijk wordt gevonden. Maar ook Wiggers meent dat het niet altijd uitmaakt of de ziekte op foto’s door een arts wordt gevonden, of dat vrouwen zelf alarm slaan. ,,En vrouwen zijn alert,’’ weet hij.
Wiggers benadrukt dat het uiteraard van belang blijft dat zo snel mogelijk wordt ingegrepen, als dat nodig is. ,,Maar het idee ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat niet op. Het onderzoek levert vaak loos alarm op, waardoor vrouwen onnodig worden geopereerd. Bovendien kost het jaarlijks vele miljoenen guldens. Mocht het werkelijk niet effectief zijn, dan moet het gestaakt worden.’’
Nieuw zou het stoppen van een vorm van periodiek onderzoek overigens niet zijn. In het verleden werd onderzoek naar longkanker bij mannen afgeschaft, omdat het voor het succes van de behandeling niet uitmaakte of de ziekte tijdens onderzoek werd ontdekt of dat een patiënt zich met klachten meldde.