nieuws

06 mei 2002, 00:12

Groninger hoofddocent: 'Fortuyn misleidt kiezers met cijfers'

De analyse van de staatsfinanciën in Pim Fortuyns boek De puinhopen van acht jaar paars is een misleiding van zijn honderdduizend lezers. Dat stelt universitair hoofddocent economie Eijgelshoven van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De analyse is van zodanig niveau dat Fortuyn zich als voormalig wetenschapper ervoor zou moeten schamen'', aldus Eijgelshoven donderdag. Het boek De puinhopen van acht jaar paars geldt als het verkiezingsprogramma van de Lijst Pim Fortuyn.
Eijgelshoven heeft de cijfers in het boek onderzocht en concludeert dat ze ,,onvergelijkbaar en onzuiver'' zijn. Zo gaat Fortuyn bij de beoordeling van de uitgaven voor bijvoorbeeld de zorg onder twee paarse kabinetten uit van een steeds lage inflatie. Onzin, beweert Eijgelshoven, de gulden was eind 2000 16 procent minder waard dan begin 1994.
Verder verwijt de universitair hoofddocent de lijsttrekker dat hij bij de optelsom van de totale rijksuitgaven verkeerde cijfers toepast en foute conclusies trekt door onder meer de aflossing van de staatsschuld niet mee te wegen.