nieuws

14 dec 2007, 13:01

Groninger heeft explosieven, mitrailleur en andere wapens in woning in De Hoogte

De politie heeft in een woning in de wijk De Hoogte in Groningen een forse wapenvondst gedaan. Het gaat om een arsenaal aan illegale vuurwapens, waaronder een mitrailleur en enkele explosieven. De 35-jarige eigenaar gaf aan deze enerzijds te hebben verzameld omdat hij wapenfanaat is, en anderzijds uit angst. De man is aangehouden en ingesloten voor onderzoek, aldus vrijdag een woordvoerder van de Regiopolitie Groningen..

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdachte was eerder in een ander strafrechtelijk onderzoek als getuige gehoord. Op basis hiervan en op grond van anonieme informatie werd hij verdacht van het voorhanden hebben van illegale vuurwapens. Toen de politie op onderzoek uitging trof men in de woning het wapenarsenaal aan.waaronder ook een riotgun, pistolen, een geweer, een professionele kruisboog, een luchtdrukgeweer, enkele explosieven en zwaar vuurwerk. Ten slotte behoorden ploertendoders, boksbeugels, vilmessen, traangas en pepperspray tot de gevonden serie wapens.
*

De man gaf tijdens het verhoor aan dat hij een heuse wapenfanaat is en bovendien gek is op alles wat met het leger en de politie te maken heeft. Hij had naast zijn bed een doorgeladen vuurwapen liggen, omdat hij bang was dat hij thuis zou worden overvallen. Volgens eigen zeggen had hij in zijn woning de mitrailleur getest door met het wapen op een kast te schieten. In de woning trof de politie ook een verkeersbord met kogelgaten aan. De man had de wapens in cafés, via het Internet (Marktplaats) en in het buitenland gekocht.

De verdachte is vandaag geleid voor de rechter-commissaris, die de man in bewaring heeft gesteld voor twee weken. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de wapens. Ook gaat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zogenoemde schietproeven doen met de wapens. Hiermee wil de politie nagaan of de wapens gebruikt zijn bij schietincidenten in het hele land. De Groninger politie spreekt van een unieke vondst. De politie vindt het buitengewoon belangrijk dat zo min mogelijk wapens in omloop zijn. Bij dergelijke meldingen van illegaal wapenbezit gaat de politie snel tot actie over. Ook worden eigenaren van wapens op gezette tijden gecontroleerd op hun vergunning. ‘Je hebt het over scherpe vuurproeven. Deze hebben een unieke afdruk. Politie wil kijken of er een match is’.